Två män i Hongkong arresteras, anklagas för att äga barnböcker som manar till uppror mot Kinas överhöghet

  20 mars 2023, kl 12.02

  Det här är det första fallet där medborgare i Hongkong arresteras enbart för att de äger böcker som myndigheterna anser hetsar till motstånd, rapporterar The Guardian. Det var i måndags som säkerhetspolisen slog till mot två platser, och beslagtog flera exemplar av böcker som ingår i en serie med titeln ”Yangcun”.

  De förbjudna barnböckerna berättar om en grupp får som slår tillbaka mot vargar som försöker ta över deras by, och äta upp dem. Myndigheterna har tolkat karaktärerna som representativa för Hongkong och den kinesiska regeringen, och använde en uppviglingslag från kolonialtiden för att arrestera männen.

  Båda männen har släppts mot borgen, men måste anmäla sig till polisen nästa månad, säger myndigheterna till BBC News.

  De som publicerade böckerna 2022 dömdes till 19 månaders fängelse. Domaren fann, med stöd från Peking, att de ”konspirerade för att publicera, distribuera och marknadsföra tre böcker med uppviglande avsikter”, rapporterade The Guardian. Polisen bad föräldrar att förstöra böckerna, då de var ”för radikala, och kunde ge barn idén att konfrontera och motsätta sig regeringen.”

   

   

  Fler notiser