Mexikos president skyller USA:s fentanylkris på ”brist på kramar” bland familjer – överdoser orsakar 70 000 dödsfall

  20 mars 2023, kl 08.59

  Andrés Manuel López Obrador, Mexikos president, säger att amerikanska familjer är skyldiga till fentanylkrisen, då de inte kramar sina barn tillräckligt, enligt The Guardian. Kommentaren avslutar en veckas provokativa uttalanden från honom om den syntetiska opioiden som säljs av mexikanska karteller. Enbart fentanyl står för 70 000 dödsfall i överdoser per år i USA.

  López Obrador har upprepade gånger sagt att det är Mexikos sammansvetsade familjevärderingar som räddat landet från vågen av fentanylöverdoser. I USA finns ”individualism, en brist på kärlek, broderskap och kramar.”

  Samtidigt säger experter att de mexikanska kartellerna tjänar så mycket pengar på den amerikanska marknaden att de inte ser något behov av att sälja fentanyl på sin hemmamarknad. Istället är det metamfetamin som säljs i Mexiko, där drogen är populär eftersom den påstås hjälpa människor att arbeta hårdare.

  Amerikanska myndigheter säger att den olagliga fentanylen produceras i hemliga mexikanska laboratorier med kinesiska kemikalier. Slutprodukten är ofta förfalskade mediciner som Xanax, OxyContin eller Percocet.

   

   

  Fler notiser