Ärliga medborgare i Tokyo lämnar in nästan 300 miljoner kronor i upphittade kontanter, samt hela 730 000 id- och körkort

  20 mars 2023, kl 15.06

  Paraplyer, mobiler, nycklar och passerkort försvinner i lokaltrafiken och på andra ställen varje dag, så även i Japan. Förra året lämnade ärliga Tokyobor också in rekordstora mängder med upphittade kontanter: nästan 300 miljoner kronor vilket är ett nytt rekord, rapporterar The Guardian.

  Många som slarvat bort pengarna får tillbaka dem, uppskattningsvis har 225 miljoner kronor återgått till de rättmätiga ägarna. Enligt Japans lag om hittegods måste man lämna in upphittade kontanter till polisen, men man får i gengäld en belöning på upp till 20 procent av värdet om de hämtas av ägaren. Om inte, så får upphittaren hela beloppet efter tre månader.

  Polisen tillskrev ökningen av upphittade pengar som ett tecken på att man efter pandemin återgått till att umgås med andra. Polisen varnar också för att man ska vara särskilt försiktig när man firar att körsbärsblommorna slår ut på våren, då en picknick med vänner och kollegor samt rekorderliga mängder alkohol inte är ovanligt.

  730 000 id- och körkort lämnades också in till polisen 2022, samt 390 000 resekort och 300 000 handskar och andra klädesplagg.

   

   

  Fler notiser