Japansk YouTube-kändis väljs in i parlamentet, kastas ut då han aldrig närvarar – är rädd för att bli arresterad

  19 mars 2023, kl 19.03

  Parlamentsledamoten Yoshikazu Higashitani, en av två ledamöter från enfrågepartiet Seijika Joshi 48 (som vill reformera de statliga radio- och tv-bolagen), uteslöts i dag från det japanska överhuset, meddelar BBC News. Parlamentets disciplinutskott fråntog honom hans status på grund av Higashitanis konstanta frånvaro; han har inte synts till sedan han valdes in för sju månader sedan.

  Higashitani fick en sista chans att förklara sig på plats, men istället meddelade han på sin YouTube-kanal att han skulle till Turkiet, och att han planerar att donera sin lön till den turkiska jordbävningshjälpen. Han tros vara bosatt i Förenade Arabemiraten.

  Den numera forne ledamoten är mer känd som GaaSyy på YouTube, där han skvallrar friskt om kändisar. Han föredrar att inte närvara i parlamentet, då han är rädd för att bli arresterad. Dels handlar det om bedrägerianklagelser, dels för att ha tagit heder och ära av åtskilliga kända personer, rapporterar japanska medier.

  Det är första gången en parlamentsledamot i Japan utesluts på grund av frånvaro. Kammaren kommer att formalisera beslutet senare i veckan.

   

   

  Fler notiser