Föräldrar i Indonesien upprörs när skolan startar halv sex på morgonen – omtvistat experiment ska stärka disciplinen

  19 mars 2023, kl 14.22

  Det är fortfarande mörkt på morgonen när sömniga tonåringar traskar till skolan i staden Kupang, Indonesien. Elever på tio gymnasieskolor börjar undervisningen redan halv sex på morgonen; ett kontroversiellt experiment för att börja dagen mycket tidigare är förut.

  Myndigheterna säger att det nya schemat, som tillkännagavs förra månaden, är avsett att stärka barnens disciplin. Enligt föräldrar är deras barn dock utmattade när de kommer hem. Skolorna i Indonesien börjar vanligtvis mellan sju och åtta på morgonen, och slutar i allmänhet 15.30.

  ”De måste lämna hemmet medan det fortfarande är beckmörkt. Jag kan inte acceptera detta”, säger Rambu Ata, mamma till en 16-åring, till AFP. En utbildningsexpert från det indonesiska Nusa Cendana-universitetet, Marsel Robot, säger att sömnbrist kan äventyra elevernas hälsa. ”Det orsakar också stress, som leder till ett aggressivt beteende.”

  Trots kritiken utökar de styrande i provinsen Nusa Tenggara experimentet med tidiga morgnar till att också omfatta dem som arbetar i skolmyndigheten, som får börja sin dag 05.30. I dag gick solen upp 05.47.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser