Föräldrar i Indonesien upprörs när skolan startar halv sex på morgonen – omtvistat experiment ska stärka disciplinen

  19 mars 2023, kl 14.22

  Det är fortfarande mörkt på morgonen när sömniga tonåringar traskar till skolan i staden Kupang, Indonesien. Elever på tio gymnasieskolor börjar undervisningen redan halv sex på morgonen; ett kontroversiellt experiment för att börja dagen mycket tidigare är förut.

  Myndigheterna säger att det nya schemat, som tillkännagavs förra månaden, är avsett att stärka barnens disciplin. Enligt föräldrar är deras barn dock utmattade när de kommer hem. Skolorna i Indonesien börjar vanligtvis mellan sju och åtta på morgonen, och slutar i allmänhet 15.30.

  ”De måste lämna hemmet medan det fortfarande är beckmörkt. Jag kan inte acceptera detta”, säger Rambu Ata, mamma till en 16-åring, till AFP. En utbildningsexpert från det indonesiska Nusa Cendana-universitetet, Marsel Robot, säger att sömnbrist kan äventyra elevernas hälsa. ”Det orsakar också stress, som leder till ett aggressivt beteende.”

  Trots kritiken utökar de styrande i provinsen Nusa Tenggara experimentet med tidiga morgnar till att också omfatta dem som arbetar i skolmyndigheten, som får börja sin dag 05.30. I dag gick solen upp 05.47.

   

   

  Fler notiser