En plan för att bygga världens första bläckfiskfarm väcker djup oro bland forskare – föreslagen slaktmetod är för grym

  19 mars 2023, kl 11.49

  Bläckfiskar som fångas i det vilda äts över hela världen; nu vill en matproducent på Las Palmas föda upp en miljon bläckfiskar årligen till matindustrin, enligt konfidentiella dokument som BBC News tagit del av. De har aldrig odlats intensivt, och forskare kallar den föreslagna metoden för slakt med hjälp av issörja för grym.

  Eftersom bläckfiskar aldrig tidigare odlats kommersiellt finns inga officiella regler, men studier visar att fisk som slaktas med issörja orsakar en långsam, stressande död. Vissa stormarknader, som brittiska Tesco och Morrisons, har redan slutat sälja fisk som dödats med is.

  Djurskyddslobbygruppen Eurogroup for Animals försåg BBC News med hemliga dokument från företaget Nueva Pescanova. Där framgår att bläckfiskarna, ensamlevande djur som är vana vid mörker, skulle hållas i tankar med andra bläckfiskar, ibland under konstant ljus.

  I ett uttalande säger företaget att ”Välfärdskraven för produktion av bläckfisk eller något annat djur i våra odlingar garanterar korrekt hantering av djuren. Slakten innebär också korrekt hantering som undviker all smärta eller lidande.”

   

   

  Fler notiser