Sala silvergruva hotas av konkurs, trots att kommunen redan gått in med ett akut ägartillskott på tre miljoner kronor

  17 mars 2023, kl 11.54

  Silvret är sedan länge slut i gruvan i Sala, nu sinar även besökarna. Besöksmålet drivs av Sala Silvergruva AB, som bildades 2005. Kommunen är huvudägare med 80 procent av aktieinnehavet, men nu hotas verksamheten.

  ”Det är ett allvarsamt ekonomiskt läge”, säger vd Jennie Hesslöw till SVT Nyheter. Det egna kapitalet är till stor del förbrukat, trots att kommunen gick in med tre miljoner kronor i december för att rädda bolaget från en kontrollbalansräkning. Hesslöw säger att ”rent juridiskt” är en konkurs nära förestående.

  Företaget berättade nyligen för Salas politiker att de kommer att gå back med ytterligare tre miljoner kronor under 2023, vilket har orsakat en politisk strid. Styret vill fortsätta dialogen med Sala Silvergruva AB; oppositionen vill att bolaget planerar för en budget i balans.

  En familj med två vuxna och två barn får betala 890 kronor för ett besök i silvergruvan, att jämföras med 560 kronor för motsvarande besök i koppargruvan i Falun. ”De har mer än dubbelt så många besökare att fördela kostnaderna på, och det är ju en av de stora utmaningarna för oss”, avslutar Hesslöw.

   

   

  Fler notiser