USA hotar med att förbjuda TikTok om inte kinesiska ägare kliver av – fruktar att användardata når Kinas regering

  16 mars 2023, kl 18.34

  Om inte TikToks kinesiska ägare avyttrar sina andelar i företaget, så kan Biden-administrationen komma att förbjuda TikTok i USA, rapporterar Wall Street Journal. Det finns sedan en tid misstankar om att information om användarna förs vidare till Kinas regering.

  USA har redan förbjudit TikTok på telefoner som tillhör de federala myndigheterna, men det är första gången under Bidens administration som ett potentiellt rikstäckande förbud mot TikTok diskuteras. Donald Trump försökte förbjuda TikTok redan 2020, men domstolarna sa nej.

  Storbritannien går vidare med sin plan för att förbjuda TikTok på statliga mobiltelefoner, och EU-kommissionen tillkännagav ett liknande förbud förra månaden. Kanada och Australien kan komma att införa liknande förbud.

  SVT Nyheter intervjuade nyligen representanter för riksdagspartierna om deras syn på appen. ”Hur ska vi nå väldigt många unga som använder appen? Vi politiker behöver kunna möta folket”, sa Linda Snecker (V). ”Det är värt att regeringen ser över det här, och gör en riskbedömning”, menar Aron Emilsson (SD). ”Personligen använder jag inte TikTok.”

   

   

  Fler notiser