Minst 27 människor dör och mer än 4 000 skadas under firandet av Irans traditionella eldfestival ”Chaharshanbe Suri”

  16 mars 2023, kl 08.25

  Officiella källor i Iran rapporterar att minst 27 personer miste livet i samband med den traditionella eldfestivalen ”Chaharshanbe Suri”, en uråldrig tradition som firas inför det persiska nyåret. Nyhetsbyrån Iran Front Page säger vidare att antalet skador har ökat med 14 procent, jämfört med festivalen förra året.

  Chefen för Irans räddningstjänst, Jafar Miadfar, säger till reportrar att 4 095 människor har brännskadats, varav 278 personer förts till sjukhus. 222 festivalfirare har förlorat sina ögon eller fingrar.

  Under festivalen hoppar deltagarna över eldar på gator och torg för att rena sig och avvärja onda andar, samtidigt som de skanderar ”Jag ger dig min gula färg” (tecken på sjukdom) och ”Jag tar din röda färg” (symbol för livet).

  Under de senaste decennierna har de ursprungliga ritualerna i samband med Chaharshanbe Suri förändrats. Festen, som är en del av Irans förislamiska arv, är särskilt populär bland unga människor. Många tillverkar gärna sina egna fyrverkerier, en sedvana som ibland leder till skada eller till och med dödsfall. Andra köper sina fyrverkerier på plats.

   

   

  Fler notiser