2,5 ton uran saknas i Libyen – FN:s kärnkraftsinspektörer hittar inte tio fat med koncentrerad uranmalm som försvunnit

  16 mars 2023, kl 15.48

  I tisdags fann FN:s kärnkraftsinspektörer att 2,5 ton naturligt uran försvunnit från en förvaringsplats i Libyen som inte är under statlig kontroll, rapporterar The Guardian. Inspektionen skulle ha genomförts 2022, men fick skjutas upp på grund av säkerhetsläget i regionen.

  ”Förlusten av kunskap om den nuvarande platsen för kärnmaterialet kan utgöra en radiologisk risk, såväl som ett säkerhetsproblem”, berättade Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet, IAEA, för organisationens medlemsländer. Grossi sa vidare att för att nå platsen krävdes ”komplex logistik”.

  Libyens dåvarande ledare Muammar al-Gaddafi avslutade landets kärnvapenprogram 2003. Han hade då erhållit centrifuger som kunde anrika uran, och information om hur en atombomb kunde designas. Någon bomb blev det dock aldrig.

  Efter al-Gaddafis död 2011 har Libyen präglats av splittring och politiska kriser, med otaliga miliser som bildar motsatta allianser med stöd av främmande makter. Faten med den koncentrerade uranmalmen kan enligt experter anrikas till 14 kilo förädlat uran, som går att använda i vapen.

   

   

  Fler notiser