Vinylskivor säljer bättre än CD-skivor i USA för första gången på decennier – 16:e året i rad som skivförsäljningen ökar

  15 mars 2023, kl 10.52

  Under 2022 såldes drygt 41 miljoner vinylskivor i USA, jämfört med 33 miljoner CD-skivor. Det var 16:e året i rad med tillväxt för skivförsäljningen. Intäkterna för inspelad musik ökade för sjunde året i rad, och nådde rekordhöga 157 miljarder kronor.

  Uppgifterna kommer från en rapport som RIAA, en branschorganisation som företräder skivindustrin i USA, nyligen publicerat. Strömmad musik står för 84 procent av de totala intäkterna (en ökning från 83 procent 2021) – fysiska skivor elva procent, andra format fem procent.

  ”Musikälskare kan uppenbarligen inte få nog av det högkvalitativa ljudet och den påtagliga kopplingen till artister som vinyl står för”, sa RIAA:s ordförande och vd Mitch Glazier i ett inlägg på publiceringsplattformen Medium. ”Bolagen har helt och hållet tillgodosett efterfrågan med en stadig ström av exklusiva erbjudanden, speciella nyutgivningar och vackert utformade paket och skivor.”

  Flera av vinylskivorna ges ut i exklusiva samlarboxar, som till exempel Boney M:s samlade verk som kan bli din för ett par tusenlappar. ”The Rolling Stones in Mono” går lös på 5 000 kronor.

   

   

  Fler notiser