Inflationen i Argentina når nu över 100 procent för första gången sedan hyperinflationens slut i början av 1990-talet

  15 mars 2023, kl 12.17

  Enligt Argentinas statistikbyrå nådde inflationen 102,5 procent i februari, vilket betyder att priset på många konsumtionsvaror har mer än fördubblats sedan 2022, rapporterar BBC News. Landet har haft ekonomiska svårigheter i flera år, och större delen av befolkningen lever nu i fattigdom.

  Regeringen har försökt stävja prishöjningarna genom att begränsa priserna på mat och andra produkter. Samtidigt hade mat- och dryckessektorerna den mest dramatiska ökningen den senaste tiden, med priser som steg med 9,8 procent i februari, jämfört med januari. Priset på kött ökade med nästan 20 procent på en månad.

  Enligt finanstidningen Ámbito Financiero påverkar ogynnsamma väderförhållanden, en långvarig värmebölja och torka boskapen och grödorna allvarligt.

  Den argentinska regeringen har länge försökt hålla tillbaka inflationen, men splittringar har skadat landets ekonomiska politik. Förra sommaren avlöste tre ekonomiministrar varandra inom loppet av fyra veckor. Internationella valutafonden stöttar Argentina med en 30 månader lång ekonomisk plan, som förväntas uppgå till totalt 440 miljarder kronor.

   

   

  Fler notiser