Colombianska flottan hittar ubåt med 2,6 ton kokain värt 870 miljoner kronor – ombord fanns också två döda personer

  14 mars 2023, kl 12.55

  I söndags hittade ett patrullfartyg från den colombianska flottan en 15 meter lång halvt nedsänkbar ubåt på drift i Stilla havet. Ombord fanns 2,6 ton kokain, samt fyra besättningsmän varav två omkommit. De två överlevande befann sig ovanpå ubåten, och behövde livräddande läkarvård. Värdet av narkotikan uppskattas till 870 miljoner kronor.

  ”Tydligen skedde en olycka inuti den halvt nedsänkbara ubåten på grund av giftiga gaser från bränslet”, säger Colombias försvarsministerium i ett uttalande som New York Post uppmärksammat.

  Ubåten var en av tre som nyligen beslagtagits av regeringen, och som påstås tillhöra FARC, Colombias revolutionära väpnade styrkor, rapporterade lokala medier. De halvt nedsänkbara ubåtarna utvecklades när allt mer avancerad radardetektering kunde upptäcka vanliga fartyg, ofta mycket snabba båtar som användes för att smuggla narkotika.

  Trots att de upp till 30 meter långa ubåtarna byggs i avlägsna områden i djungeln är de sofistikerade nog att transportera flera ton droger till illegala marknader i Centralamerika. Vissa av ”narko-ubåtarna” är självstyrande.

   

   

  Fler notiser