Video visar det gigantiska askmoln som skjuts upp i himlen när vulkanen Merapi på Java, Indonesien, får ett nytt utbrott

  13 mars 2023, kl 19.08

  I går fick Indonesiens mest aktiva vulkan Merapi, på Java, ett våldsamt utbrott. Enligt uppgifter från ett vulkanobservatorium sträcker sig askmolnet upp till tre kilometers höjd; videoklipp som sänds på lokala tv-kanaler visar hus och vägar täckta av aska. Askmolnet blockerar också solen, rapporterar Daily Mail. Enligt lokala myndigheter ska ingen ha skadats.

  Sju kilometer långa floder med lava och heta gasmoln rör sig utmed bergets sluttningar, myndigheterna har stängt ner all gruvdrift och turism. 250 000 människor bor inom en mil från kratern, och de blev tillsagda att hålla sig minst sju kilometer bort från området.

  Merapi är den mest aktiva av Indonesiens 120 vulkaner. Det senaste utbrottet för 13 år sedan dödade 347 människor, och gjorde 280 000 bybor hemlösa. Java har drygt 150 miljoner invånare.

  Enligt nyhetsbyrån AP fick landets största vulkan Semeru ett utbrott i december, orsakat av kraftiga monsunregn som eroderade lavaskorpan på toppen, som slutligen kollapsade. Lava och het gas svepte in över byar, och förstörde en bro som återuppbyggts efter ett tidigare kraftigt utbrott.

   

   

  Fler notiser