Nepal förbjuder nu solovandrare i landet – förbjöd för fem år sedan klättrare utan sällskap att bestiga Mount Everest

  13 mars 2023, kl 12.38

  Nepal är känt för sina vandringsleder, men nu måste resenärer som vill vandra i avlägsna regioner anlita en licenserad guide, eller gå tillsammans med andra i en grupp. Vandringsindustrin må vara en av landets största inkomstkällor, men kostnaden för sök- och räddningsuppdrag för ensamvandrare som går vilse är betydande.

  ”När du vandrar ensam finns det ingen som hjälper dig i nödsituationer”, säger Mani R. Lamichhane, chef för Nepals turistråd, till CNN. ”Det fungerar bra i städerna, men i de avlägsna bergen är infrastrukturen inte tillräcklig.” Lamichhane tillägger: ”När turister försvinner kan inte ens räddningstjänsten spåra dem, om de tagit avlägsna rutter.”

  Förutom de utmaningar som uppstår när vandrare försvinner är också olicensierade reseledare och företag ett problem. Dessa företag betalar inte skatt och de, hävdar turistchefen, tar jobb från nepaleser.

  Ian Taylor, ägare till ett välrenommerat guidningsföretag i landet, är positiv, då allt fler turister utan vana reser i regionen. ”De är inte självförsörjande i naturen, och behöver därför hjälp av erfarna guider”, säger han till CNN.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser