Nepal förbjuder nu solovandrare i landet – förbjöd för fem år sedan klättrare utan sällskap att bestiga Mount Everest

    13 mars 2023, kl 12.38

    Nepal är känt för sina vandringsleder, men nu måste resenärer som vill vandra i avlägsna regioner anlita en licenserad guide, eller gå tillsammans med andra i en grupp. Vandringsindustrin må vara en av landets största inkomstkällor, men kostnaden för sök- och räddningsuppdrag för ensamvandrare som går vilse är betydande.

    ”När du vandrar ensam finns det ingen som hjälper dig i nödsituationer”, säger Mani R. Lamichhane, chef för Nepals turistråd, till CNN. ”Det fungerar bra i städerna, men i de avlägsna bergen är infrastrukturen inte tillräcklig.” Lamichhane tillägger: ”När turister försvinner kan inte ens räddningstjänsten spåra dem, om de tagit avlägsna rutter.”

    Förutom de utmaningar som uppstår när vandrare försvinner är också olicensierade reseledare och företag ett problem. Dessa företag betalar inte skatt och de, hävdar turistchefen, tar jobb från nepaleser.

    Ian Taylor, ägare till ett välrenommerat guidningsföretag i landet, är positiv, då allt fler turister utan vana reser i regionen. ”De är inte självförsörjande i naturen, och behöver därför hjälp av erfarna guider”, säger han till CNN.

     

     

    Fler notiser