Iran arresterar fler än 100 personer misstänkta för förgiftningar av skolflickor i Teheran och andra städer

  13 mars 2023, kl 08.16

  Iran har sett en våg av misstänkta förgiftningar, nästan uteslutande på flickskolor, under de senaste månaderna. Enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA har fler än 100 personer arresterats i samband med den misstänkta förgiftningen av hundratals skolflickor över hela landet.

  ”Inledande undersökningar visar att ett antal av dessa människor har använt ofarliga och illaluktande ämnen”, stod det i ett uttalande från Irans inrikesministerium. Personerna ska ha varit påverkade av den ”psykologiska atmosfären”, och hade som mål att stänga skolorna.

  I februari fördes 100 elever från 13 skolor till sjukhus efter vad iranska statliga nyhetsbyråer beskrev som ”serieförgiftningar”, med symptom som illamående, andnöd, domningar och svårigheter att gå. De säger vidare att antalet fall med förgiftningar på flickskolor över hela landet minskat under de senaste dagarna.

  Många skolflickor har varit aktiva i protesterna efter Mahsa Aminis död 2022. De har tagit av sig sina obligatoriska huvuddukar i klassrummen, slitit sönder bilder på den högsta ledaren Ayatollah Ali Khamenei och uppmanat till hans död.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser