Frankrike utmanar Rysslands position som världens näst största vapenexportör efter USA – Storbritanniens andel minskar

  13 mars 2023, kl 12.06

  Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, visar i sin senaste rapport ”Trends in International Arms Transfers, 2022” att Frankrike utmanar Rysslands position som världens näst största vapenexportör, efter USA.

  Frankrikes kraftiga ökning av försäljningen, och framtida vapenbeställningar, till länder i Asien, Oceanien och Mellanöstern under de senaste åren tyder på att de kan gå om sina ryska rivaler inom ett decennium.

  Rysslands andel av vapenexporten under perioden 2018–2022 sjönk med 31 procent, och de beräknas ha haft 16 procent av världsmarknaden de sista åren. Rysslands krig i Ukraina ses som ett stort hinder för exporten, tillsammans med en växande självförsörjning i Kina.

  Storbritanniens försvarssektor har misslyckats med att ingå avtal med nyckelpartnern Saudiarabien de senaste åren. Vapenexporten har enligt Sipri minskat med 35 procent.

  De fem största vapenexportörerna är USA, Ryssland, Frankrike, Kina och Tyskland, som står för 76 procent av all vapenexport. Sverige kommer på 13:e plats, med 0,8 procent av den globala vapenexporten, med försäljning främst till USA.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser