Parasitisk ofödd tvilling hittas i ettårings hjärna – det kinesiska barnet togs in på sjukhus med ett förstorat huvud

    11 mars 2023, kl 08.52

    En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurology visade att den ettåriga flickan togs in på sjukhus då hon hade problem med motoriken, och ett förstorat huvud. Läkarna i Shanghai fann att fostret till en ofödd tvilling utvecklats i värdbarnets hjärna. Foster i foster, ibland kallad en parasitisk tvilling, uppstår när tvillingar blir förenade i livmodern, men bara en av dem fortsätter att utvecklas, enligt Miami Herald.

    Enligt en rapport i IFL Science inträffar dessa fall under de mycket tidiga stadierna av tvillinggraviditeten, när klustret av delande celler som skapas av ett befruktat ägg inte kan separera ordentligt, rapporterar Independent. Som ett resultat blir ett av de tidiga embryona inbäddat av det andra. Omsluten av den andra tvillingens celler lyckas den inte utvecklas, utan förblir ”levande” på grund av att den får blodtillförsel.

    Förra året tog indiska läkare bort åtta embryon från magen på en 21 dagar gammal flicka; storleken på fostren varierade från tre till fem cm. 1997 upptäcktes ett foster i buken på en egyptisk tonårspojke, där det legat i 16 år.

     

     

    Fler notiser