Kommer Alla hjärtans dag 2046 att ställas in? Rymdexperter spårar en 50 meter bred asteroid som kanske träffar jorden

    11 mars 2023, kl 18.18

    I februari upptäckte Europeiska rymdorganisationen, ESA, en asteroid stor som en olympisk simbassäng, som möjligen kan träffa jorden, rapporterar CBS News. Experter förutspår att den i så fall skulle falla ner strax innan Alla hjärtans dag 2046. ESA säger att risken för att den ”påverkar” jorden är en på 607.

    Forskare har lagt till asteroiden, döpt till 2023 DW, på ”risklistan”, som beskriver objekt som rör sig genom rymden och har potential att påverka jorden. De har rankat 2023 DW som en etta på Torinoskalan, en metod som bedömer rymdobjekts risk att kollidera med jorden.

    På risklistan finns 1 448 andra asteroider, och 2023 DW är den enda med en ranking högre än 0. Oroliga läsare kan lugnas med att forskarna förväntar sig att asteroiden ”inte utgör någon större risk” och ”risken för kollision är extremt osannolik, utan anledning till allmän uppmärksamhet eller allmän oro”, enligt Nasas Center for Near Earth Objects.

    Nasa berättade för CBS News att risken för att asteroiden kolliderar med jorden för närvarande är ”mycket liten”. Samtidigt säger en italiensk astronom att risken är 1 på 400.

     

     

    Fler notiser