Kommer Alla hjärtans dag 2046 att ställas in? Rymdexperter spårar en 50 meter bred asteroid som kanske träffar jorden

  11 mars 2023, kl 18.18

  I februari upptäckte Europeiska rymdorganisationen, ESA, en asteroid stor som en olympisk simbassäng, som möjligen kan träffa jorden, rapporterar CBS News. Experter förutspår att den i så fall skulle falla ner strax innan Alla hjärtans dag 2046. ESA säger att risken för att den ”påverkar” jorden är en på 607.

  Forskare har lagt till asteroiden, döpt till 2023 DW, på ”risklistan”, som beskriver objekt som rör sig genom rymden och har potential att påverka jorden. De har rankat 2023 DW som en etta på Torinoskalan, en metod som bedömer rymdobjekts risk att kollidera med jorden.

  På risklistan finns 1 448 andra asteroider, och 2023 DW är den enda med en ranking högre än 0. Oroliga läsare kan lugnas med att forskarna förväntar sig att asteroiden ”inte utgör någon större risk” och ”risken för kollision är extremt osannolik, utan anledning till allmän uppmärksamhet eller allmän oro”, enligt Nasas Center for Near Earth Objects.

  Nasa berättade för CBS News att risken för att asteroiden kolliderar med jorden för närvarande är ”mycket liten”. Samtidigt säger en italiensk astronom att risken är 1 på 400.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser