Silicon Valley Bank i kapitalkris, har lånat ut till svenska tech-bolag; Alectas innehav minskar sex miljarder i värde

  10 mars 2023, kl 15.41

  Amerikanska techfokuserade Silicon Valley Bank, SVB, meddelade i går att de vill genomföra en nyemission på motsvarande 20 miljarder kronor, rapporterar Breakit. Inlåningen från unga techbolag sjunker överraskande snabbt, banken har också egna förluster på 20 miljarder kronor i sin aktieportfölj.

  2022 gjorde SVB en inbrytning i Sverige, med inriktning på tech-entreprenörer samt unga och växande bolag. ”De senaste tre åren har vi lånat ut motsvarande fem miljarder kronor på den nordiska marknaden. Hittar vi rätt case blir det minst lika mycket till svenska bolag de kommande tre åren”, sa Sverigechefen Maria Ljungberg till Breakit i september.

  Redan innan etableringen i Stockholm var banken aktiv i Sverige, och lånade ut pengar till en rad svenska techbolag. ”Vi kan låna ut pengar från det att bolagen gör sin A-runda på runt 50 till 100 miljoner kronor. Typiskt sett säkrar bolagen först riskkapitalet, och sedan kan vi gå in med 25–30 procent i lån” sa Ljungberg.

  Enligt DI är pensionsbolaget Alecta storägare i SVB; ägarandelen tappade över sex miljarder kronor i värde under torsdagen.

   

   

  Fler notiser