Signal och WhatsApp lämnar Storbritannien om myndigheterna skannar krypterade meddelanden, vägrar försvaga integriteten

  10 mars 2023, kl 10.39

  Storbritannien är ett av världens mest övervakade länder, bland annat med övervakningskameror försedda med ansiktsigenkänning, programmerade att känna igen personer av intresse. Nu vill regeringen ta nästa steg, och få tillgång till krypterade meddelandesystem. Syftet med lagförslaget ”Online Safety Bill” sägs bland annat vara att skydda barn från pedofiler. Man säger att det är möjligt att ha både integritet och barnsäkerhet.

  Appar som Signal och WhatsApp krypterar informationen i meddelandena, så att ingen annan än sändare och mottagare kan se vad som överförs. Kritiker av ”Online Safety Bill” säger att lagförslaget skulle ge brittiska myndigheter en möjlighet att granska innehållet.

  Signal har deklarerat att de slutar tillhandahålla sina tjänster i Storbritannien om lagförslaget går igenom. Meredith Whittaker, ordförande för Signal Foundation, har sagt till BBC News att de ”absolut, 100 procent, skulle lämna.”

  Också WhatsApp, som används av mer än sju av tio vuxna britter, stänger ner tjänsten om lagen blir verklighet. ”98 procent av våra användare finns utanför Storbritannien, de vill inte att vi ska begränsa säkerheten”, säger Will Cathcart, ansvarig för appen.

   

   

  Fler notiser