Oden, den enögde allfadern, dyrkades så tidigt som på 400-talet – äldsta kända inskriptionen hittas i dansk guldskatt

  9 mars 2023, kl 10.40

  En dag för 1 500 år sedan grävde någon, i det som nu är Danmark, ner ett kärl med nästan ett kilo guld, inklusive stora medaljonger och romerska mynt som gjorts om till smycken. Det dröjde till 2021 innan guldet åter kunde glimma, när två amatörarkeologer hittade vad som nu kallas Vindelev-skatten.

  Det mest intressanta är en brakteat, en beskyddande amulett i form av ett hängsmycke, med runor. ”Det är en av de bäst utförda runinskrifterna jag någonsin har sett”, säger Lisbeth Imer, runolog vid Nationalmuseet i Köpenhamn, till The Guardian. Den är det första solida beviset på att Oden dyrkades så tidigt som på 400-talet.

  Vindelev-skatten hittades i Danmark 2021 av amatörarkeologer (klicka för att se högupplöst bild)

  Brakteaten, som troligen ägts av en betydande kung, har en lång runinskrift som är språkligt intressant, med ord som offerdjur, jakt och till sist ”Han är Odens man”. Inskriptionen visar att Oden är en mycket gammal gudom, långt äldre än man trott, och att brakteaternas bilder hellre borde tolkas som kungar än som guden själv.

  Oden offrade ett öga i vishetens källa, Mimers brunn, för att kunna se allt som händer i världen, och kunde med en blick bota sjuka och stilla stormar.

   

   

  Fler notiser