Nu vet forskarna varför folk hälften av oss på något sätt fruktar clowner – fem procent till och med ”extremt rädda”

  9 mars 2023, kl 08.48

  Rädslan för clowner, ångestsyndromet coulrofobi, är något som finns hos både vuxna och barn i flera kulturer. I en ny studie, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology, utvärderade forskare från ett universitet i södra Wales nästan 1 000 vuxna personer från 64 länder.

  Hälften av deltagarna i studien hade någon grad av coulrofobi, och fem procent var ”extremt rädda” för clowner, rapporterar Independent. Det är fler än de som har andra fobier som för höjder, djur eller slutna utrymmen.

  Överdrivna ansiktsdrag och smink som döljer känslomässiga signaler är de främsta anledningarna till att människor fruktar dem, enligt studien. Det är inte de enskilda detaljerna man blir rädd för, mer för helheten. En stark bidragande faktor är de negativa framställningarna av clowner i populärkulturen. Ett exempel är Pennywise i Stephen Kings film ”Det” (2017), som var osynlig för vuxna och tyckte väldigt mycket om barn, samt uppföljaren från 2019.

  I framtida studier hoppas forskarna kunna reda ut om människor med ansikten målade som djur framkallar samma rädsla som clowner.

   

   

  Fler notiser