Invånarna i Burundi, Östafrika, uppmanas att förbanna homosexuella ”eftersom Gud inte kan uthärda det” – nu åtalas 24

  9 mars 2023, kl 13.43

  I ett tillslag mot homosexuella åtalar en domstol i Burundi 24 personer för ”homosexuella metoder”, rapporterar AFP. Det sker när den konservativa östafrikanska nationen slår ner på samkönade relationer. Homosexualitet är kriminellt sedan 2009, med ett fängelsestraff på upp till två år för samkönade handlingar.

  I februari fängslades 17 män och sju kvinnor som deltog i ett seminarium som hölls av Muco Burundi, en ideell organisation som fokuserar på hiv/aids, enligt en aktivist som vill vara anonym. ”De anklagas för […] att hetsa till homosexuella metoder bland unga pojkar och flickor, som de ger pengar till”, sade aktivisten, och kallade påståendena ”absurda och grundlösa”.

  I förra veckan uppmanade president Évariste Ndayishimiye medborgarna att utrota homosexualitet från landet. ”Jag ber alla burundier att förbanna de som hänger sig åt homosexualitet, eftersom Gud inte kan uthärda det”, sa han i ett tal. ”De måste förvisas, behandlas som parias i vårt land.”

  Trots en fortsatt oro över situationen i landet återupptog både EU och USA förra året biståndet till den mycket fattiga staten.

   

   

  Fler notiser