Ilska när ny spansk samtyckeslag gynnar män dömda för våldtäkt – fler än 700 dömda får sänkt straff retroaktivt

  9 mars 2023, kl 15.44

  Spaniens nya samtyckeslag har fått en oönskad effekt; över 700 redan dömda våldtäktsmän har fått sina straff sänkta retroaktivt, rapporterar Sveriges Radio. Det här har orsakat stora protester. ”Det är en dålig lag med katastrofala följder”, säger kvinnorättsaktivisten Ángeles Álvarez, ”Vi kräver nu att jämställdhetsministern avgår”.

  Tiotusentals kvinnor marscherade genom Madrid i går, på Internationella kvinnodagen. Många av dem var mycket kritiska till att jämställdhetsministern Irene Montero ännu inte gjort något åt den nya samtyckeslagen från 2022. ”Bara ja betyder ja” – om inte kvinnan samtyckt är det att betrakta som ett sexuellt övergrepp och våldtäkt.

  Lagen medförde också vissa förändringar i straffskalorna, som i sin tur medförde att en del brott fick lägre straff. Enligt spansk lag kan dömda gärningsmän åberopa ny lagstiftning retroaktivt. Nu har 721 personer fått sänkt straff, 74 andra blivit släppta från fängelset.

  En splittrad vänsterregering väntas än en gång rösta om samtyckeslagen, samtidigt med andra viktiga val under 2023.

   

   

  Fler notiser