Paret som stal vin för 17 miljoner kronor från en Michelin-belönad restaurang i Spanien 2021 har nu fått sitt straff

    8 mars 2023, kl 20.49

    En mexikansk kvinna och hennes pojkvän, en rumänsk-nederländsk medborgare, besökte en spansk Michelin-belönad restaurang tre gånger 2021 innan de slog till. Kvinnan checkade in med ett falskt pass, och pojkvännen anslöt senare för en 14-rätters middag. De fick också en guidad tur i den berömda vinkällaren.

    Vid tvåtiden på natten ringde kvinnan till receptionen och bad om att få upp en sallad, och senare en efterrätt. Nattportieren gick till slut med på beställningarna, och lämnade receptionen obemannad. Då passade pojkvännen på att låna ett nyckelkort för att kunna öppna vinkällaren.

    Paret stal sedan 45 flaskor vin, och gömde dem inslagna i hotellhanddukar i tre stora ryggsäckar. Vid femtiden på morgonen lämnade de hotellet, med bland annat två flaskor Château d’Yquem från 1806 (värd 3,5 miljoner kronor) och en från 1883 (värd 450 000 kronor). Ett år senare greps de på gränsen mellan Montenegro och Kroatien.

    De har nu dömts till fyra års fängelse, och ska betala miljonbelopp i skadestånd till restaurangen för den del som försäkringen inte täcker. De rara vinflaskorna är fortfarande försvunna.

     

     

    Fler notiser