Kaos i Georgien: Parlamentet antar en kontroversiell lag

    8 mars 2023, kl 15.38

    Spänningarna exploderade i Tbilisi i Georgien när demonstranter drabbade samman med polisen utanför parlamentsbyggnaden. Kravallpolis använde vattenkanoner och pepparspray för att skingra folkmassan, som viftade med EU-flaggor och georgiska flaggor. Flera poliser skadades och utrustning skadades i samband med incidenten.

    Det föreslagna lagförslaget, som har fått omfattande kritik från internationella organisationer och medier, skulle kräva att medier deklarerar sig som utländska agenter om de får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet. Oppositionsgrupper har kallat lagen för en “lag i rysk stil” som skulle begränsa det civila samhället och mediefriheten.

    USA:s utrikesdepartement och EU har uttryckt sin oro över den föreslagna lagstiftningen, som inte är förenlig med EU:s värderingar. Regeringspartiets ordförande kritiserade den amerikanska ambassadens uttalande och hävdade att det var en “mörk dag” för oppositionen och dess anhängare. Majoriteten av demonstranterna och oppositionen i Georgien fruktar att antagandet av en ny lag skulle sätta stopp för landets ambitioner att ansluta sig till EU.

     

     

    Fler notiser