Efter Eskilstunas arbete mot bidragsfusk och felaktiga utbetalningar flyttar 15 misstänkta familjer – kommuner varnas

  8 mars 2023, kl 08.12

  15 familjer har flyttat från Eskilstuna efter misstanke om bidragsbrott. Det är enligt kommunen ett resultat av arbetet mot bidragsfusk och felaktiga utbetalningar. ”Jag vet med säkerhet att orsaken att man flyttar från Eskilstuna är att man blivit påkommen med välfärdsbrott”, säger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef i Eskilstuna, till SVT Nyheter.

  ”De berättar själva att de flyttar för att det blev för jobbigt”, fortsätter Minh Gustafsson. ”Jag har bra koll på vart de flyttat, och det är många närliggande kommuner, men även kranskommuner till Stockholm.” Kommunerna i fråga varnas: ”Det är en del av vårt arbete. Vi önskar att fler kommuner ringde till oss och varnade oss.”

  Eskilstuna har sedan ett par år en särskild grupp som arbetar mot bidragsfusk. Ett fall som stack ut under 2022 var ett ärende där fem familjer i samma släkt ägnade sig åt bidragsbrott. De ska ha hjälpt varandra att fuska, strukturerat och systematiskt. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått under flera år. Kommunen har polisanmält ärendet, men något åtal har ännu inte väckts. Samtliga fem familjer har flyttat.

   

   

  Fler notiser