Import och försäljning av alkohol i Irak förbjuds – kristet politiskt parti överklagar: ”Det är odemokratiskt”

    6 mars 2023, kl 09.43

    I februari offentliggjordes ett dekret i Irak om att import, tillverkning och försäljning av alkohol förbjuds, en lag som ursprungligen antogs av parlamentet 2016. Även om alkoholkonsumtion är ogillad i det mestadels muslimska Irak, så har man kunnat köpa alkohol i spritbutiker, eller på barer med licens.

    I lördags fick tulltjänstemän order om att verkställa förbudet, rapporterar BBC News. Det är fortfarande oklart hur strikt stadgan skulle tillämpas, och om landets federala högsta domstol kommer att agera.

    Det katolska politiska partiet Babylon Movement har lämnat in en överklagan, där de säger att förordningen strider mot grundlagen då den ignorerar rättigheterna för minoriteter, och begränsar friheten. Det strider också mot ett regeringsdekret som fastställer tullen till 200 procent på alla importerade alkoholhaltiga drycker de kommande fyra åren.

    Sarmad Abbas, fastighetsmäklare i Iraks huvudstad Bagdad, sa till nyhetsbyrån AFP att förbudet bara skulle driva ut alkoholförsäljningen på den svarta marknaden. ”Det här är personliga friheter som man inte kan förbjuda medborgare från att utöva.”

     

     

    Fler notiser