Historiskt avtal mellan Japan och Sydkorea – sydkoreanska företag ska ersätta offren för Japans ockupation av Sydkorea

    6 mars 2023, kl 12.31

    I ett historiskt steg har Sydkorea och Japan kommit överens om en plan för att förbättra de ansträngda relationerna mellan de två länderna. Avtalet omfattar en offentlig stiftelse som finansieras av företag i den privata sektorn i Sydkorea som ska ge ersättning till dem som tvingades arbeta under Japans ockupation av Korea 1910-1945.

    USA:s president Joe Biden har lovordat avtalet och kallat det ett “nytt kapitel av samarbete och partnerskap” mellan USA och dess två närmaste allierade. Japans premiärminister Fumio Kishida har uttryckt sitt stöd för förslaget, medan Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi har välkomnat planen för att återupprätta sunda förbindelser mellan Japan och Sydkorea.

    Avtalet har dock mötts av kritik från offer och Sydkoreas största oppositionsparti, som hävdar att japanska företag borde förväntas finansiera det. Sydkoreas president Park Geun-hye har uppmanat till ett slut på de ansträngda förbindelserna mellan Sydkorea och Japan och har bett Japan att visa uppriktig ånger och be om ursäkt för tidigare handlingar.

    Kommer detta avtal att vara tillräckligt för att reparera de ansträngda förbindelserna mellan Sydkorea och Japan?

     

     

    Fler notiser