EU röstar för att skjuta upp förbudet mot bensin- och dieselfordon – Tyskland och Italiens ovilja vägde tungt

    6 mars 2023, kl 13.01

    Europeiska unionen har skjutit upp omröstningen om att ratificera ett förbud mot försäljning av nya fordon med förbränningsmotorer senast 2035, på grund av det ökande motståndet från medlemsländerna. EU hade föreslagit ett förbud mot alla nya bensin- och dieselbilar och skåpbilar från 2035, med målet att minska koldioxidutsläppen med 100 procent.

    Flera europeiska länder, däribland Tyskland, Italien, Polen och Bulgarien, har uttryckt oro över den långtgående åtgärden. Tyskland, som är ledande inom bilindustrin, förespråkar att bilar som drivs med syntetiska bränslen ska undantas från ett förbud 2035. Italiens transportminister Matteo Salvini har tagit åt sig äran av att förbudet för 2035 har skjutits upp och kallat det en “bra signal”.

    Europeiska kommissionen har föreslagit en åtgärd för att uppnå noll koldioxidutsläpp från bilar senast 2035, som bygger på teknisk neutralitet och som inte är inriktad på specifika bränslen, utan snarare på den effekt de har på klimatkrisen. Kommissionen måste utlösa ett juridiskt icke-bindande skäl och lyssnar på de reservationer som vissa huvudstäder har uttryckt.

     

     

    Fler notiser