Bygga nytt hus? Nära hälften av svenskarna vill ha sin nya villa byggd i klassisk stil – är trötta på ”knäckebrödshus”

    6 mars 2023, kl 21.27

    De senaste åren har föreningen Arkitekturupproret, grundad 2016, fått mycket uppmärksamhet för sin vilja att nybyggnation sker enligt klassisk arkitekturtradition. SVT Nyheter Kultur har nu tillsammans med Novus undersökt svenskarnas inställning till den arkitektoniska stilen.

    Frågan som ställdes var ”I vilken utsträckning tycker du att man ska bygga nya hus i klassisk stil?” Drygt fyra av tio tycker att nya hus i hög grad ska byggas på det sättet; 14 procent håller inte alls med.

    ”Det kan bero på att vi lever i oroliga tider, och att människor då söker sig till den tryggaste stilen. Sedan är många supertrötta på all den torftiga arkitektur vi fått utstå de senaste 50, 60 åren. Vi har fått käka knäckebröd under lång tid, nu vill man ha en krokan”, säger arkitekturkritikern Mark Isitt.

    Men när svenskarna uppmanas att rangordna den viktigaste faktorn vid nybyggen är husets utseende inte det man prioriterar. ”Funktionalitet och bekvämlighet” toppar med 41 procent, sedan kommer ”ekologisk hållbarhet” (25 procent), följt av kostnad (15 procent). ”Estetik” hamnar på sista plats, med tolv procent.

    ALLMÄNBILDNING! Den som, likt bildredaktionen, inte visste vad en krokan är för något kan vi upplysa om att det är “ett bakverk i flera våningar. Det tillverkas av mandelmassa som spritsas ut i dekorativa mönster och bakas i delar” (källa: SAOB)

     

     

    Fler notiser