Australien inför utegångsförbud för katter – ska rädda det inhemska djurlivet – arter riskerar utplåning

  6 mars 2023, kl 19.50

  Australien vidtar drastiska åtgärder för att skydda sitt inhemska djurliv från utrotning orsakad av katter. Husdjursägare är nu begränsade till ett visst antal katter per hushåll och måste hålla dem kopplade när de lämnar fastigheten. I vissa delstater har kommunerna befogenhet att införa fullständiga kattspärrar.

  Parlamentsledamoten Emma Hurst motsätter sig lagar om obligatorisk kattinlåsning och hävdar att de skulle vara en “dödsdom” för de katter som lyckas rymma. Husdjurskatter dödar dock 390 miljoner djur, reptiler och fåglar årligen, så utegångsförbudet är nödvändigt för att skydda det inhemska djurlivet, menar de som står bakom utegångsförbudet.

  Förbudet innebär att sällskapskatter måste hållas inomhus eller i inhägnader på natten. Västaustralien och New South Wales utsätts för påtryckningar för att anta liknande bestämmelser som andra delstater.

   

   

  Fler notiser