En vegansk kröningsolja används i samband med kröningen av kung Charles III – det nya receptet bryter mot traditionen

  4 mars 2023, kl 18.24

  Kröningsolja används när kungar och drottningar vigs till ämbetet i Storbritannien, en tradition sedan 1305 då Richard II införde kröningsreglerna. Nu när kung Charles III ska ta över tronen vill han inte ha några protester från djurrättsaktivister, så den heliga oljan är vegansk. Den innehåller inte som tidigare olja från afrikanska sibetdjurs körtlar, eller ambra, ett ämne från kaskelotvalar.

  Den har tillverkats av oliver som nyligen plockats vid sidan av den tidigare drottningmaken prins Philips mors grav i Jerusalem. Hon ligger begravd på Oljeberget, vid vars fot Getsemane låg, en olivträdgård där Jesus Kristus enligt Nya testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse.

  Oljan, som bland annat innehåller jasmin och apelsinblommor, har välsignats av den ortodoxa patriarken av Jerusalem och flygs nu i hemlighet till London. Där ska ärkebiskopen av Canterbury välsigna den igen, inför kröningen den 6 maj.

  Den första konungen i Sverige som smordes var Erik Knutsson, 1210. Traditionen fortsatte fram till  och med kröningen av Oscar II, 1859. När Gustav V tog vid 1907 struntade han i ceremonin.

   

   

  Fler notiser