Belgisk mamma som dödar sina fem barn får dödshjälp 16 år senare – tog fram en kökskniv och skar upp halsen på barnen

  4 mars 2023, kl 10.19

  Den 28 februari 2007 var belgiska Genevieve Lhermitte hemma med sina barn, när pappan fanns på annan ort. Hon tog fram en kökskniv och skar upp halsen på sin son och fyra döttrar, som vartre till 14 år. Hon försökte sedan begå självmord, men försöket misslyckades och det slutade med att hon ringde räddningstjänsten.

  Lhermitte dömdes till livstids fängelse 2008, innan hon 2019 flyttades till ett psykiatriskt sjukhus. Hon stämde sin tidigare psykiater, och påstod att hans inaktivitet misslyckats med att förhindra morden. På egen begäran har hon fått dödshjälp, 56 år gammal, rapporterar The Strait Times.

  Hennes advokat, Nicolas Cohen, bekräftade att hans klient avlidit i tisdags, på 16-årsdagen av morden. Belgisk lag tillåter människor att välja att få dödshjälp om de anses lida av ”olidligt” psykiskt, och inte bara fysiskt, lidande som inte kan läkas. Personen ska vara medveten om sitt beslut, och kunna uttrycka sin önskan på ett motiverat och konsekvent sätt.

  ”Det är denna specifika procedur som Lhermitte följde, med hjälp av de olika medicinska diagnoser som samlats in”, sa Cohen.

   

   

  Fler notiser