USA:s högsta domstol ska avgöra vad som händer med företagen inom sociala medier!

  2 mars 2023, kl 10.40

  USA:s HD ska fatta beslut i ett fall som gäller anhöriga till Nohemi Gonzalez, den ende amerikan som dödades i terrorattackerna i Paris 2015. De anhöriga stämmer Google, YouTubes moderbolag, för att ha spelat en roll i radikaliseringen av extremister som mördade deras dotter genom att sprida ISIS-videor via algoritmen.

  HD hörde muntliga argument i målet Gonzalez mot Google. Fokus gällde om algoritmer som används av företag för att rekommendera innehåll från tredje part bör skyddas enligt avsnitt 230 i Communications Decency Act. Googles advokat hävdade att det är viktigt att skräddarsy vad användarna ser baserat på deras kända information för att hjälpa dem att hitta det de söker.

  Domare Kagan hävdade att om familjen Gonzalez tillåts stämma om algoritmer kan det undergräva avsnitt 230, som är viktigt för den digitala tidsåldern. Domare Barrett frågade om konsekvenserna av avsnitt 230 för användare, retweets och likes, och om det skulle skydda henne från ansvar om hon retweetade.

  HD:s domare visade stöd för skydd av internetföretag – uttryckte oro för risken av ett stort antal stämningar om immuniteten tas bort. Bidenadministrationen stöder ett upphävande av ansvarsskydd för webbplatser.

   

   

  Fler notiser