En person i Florida dör av hjärnätande amöbor som finns i kranvattnet; delstatens folkhälsomyndighet varnar befolkningen

  2 mars 2023, kl 12.35

  Är vattnet i Florida farligt? En person i Charlotte County avled efter att ha fått en sällsynt ”hjärnätande” infektion, som verkar ha kommit från kranvattnet, sa federala hälsomyndigheter. Personen i fråga infekterades med Naegleria fowleri efter att ha sköljt näsan med vatten från kranen, och dog i februari.

  Eric Milbrandt, chef för ett marint laboratorium i Florida, berättade för Fox 4 att sjukdomen som orsakas av amöban är extremt sällsynt. ”Den finns i varma källor, den finns i varmt vatten, sjöar och den kan också hittas i varmvattenberedare. Ibland, i vissa mycket sällsynta fall, även i kranvatten.” Han sa vidare att den bara kan påverka människor genom näsan, inte genom att dricka vattnet.

  ”Ett ordentligt kommunalt reningsverk ska ha filtrering, klorering och testning”, fortsatte Milbrandt. ”Så dricksvattnet borde vara bra.” Fox 4 sökte flera myndighetspersoner, men ingen kunde ställa upp på en intervju.

  Folkhälsomyndigheten i Florida uppmanar invånarna att inte skölja näsan med kranvatten som inte har kokats. Vatten ska heller inte komma upp i näsan när man duschar eller tvättar ansiktet.

   

   

  Fler notiser