Betaversion av robot i Australien 3D-printar celler på mänskliga organ – läkarna slipper många av riskerna med kirurgi

  2 mars 2023, kl 16.51

  Forskare i Australien har utvecklat en flexibel, mjuk robotarm som 3D-printar celler på organ, och därmed undviks många av riskerna med kirurgi. En betaversion av den revolutionerande tekniken beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

  Roboten, som döpts till F3DB, har en liten, flexibel arm utrustad med ett vridbart munstycke som ”skriver ut” ett material som används för att skapa levande vävnad. ”Systemet kan potentiellt användas för att reparera sår inuti kroppen, såsom skador på magväggen eller i tjocktarmen,” sa forskaren och den biomedicinske ingenjören Thanh Nho Do, från universitetet i New South Wales, i ett pressmeddelande.

  Do förklarade vidare att med F3DB kan läkare potentiellt kringgå många av farorna med befintliga 3D-skrivare, som ”kräver att biomaterial tillverkas utanför kroppen”. Roboten kan också avlägsna skador orsakade av cancer, rengöra blod och ta bort överflödig vävnad.

  Forskarna hoppas att roboten ska kunna vara tillgänglig för medicinsk personal inom fem till sju år, som då också ska kunna använda sig av en inbyggd kamera, enligt nyhetsbyrån SWNS.

   

   

  Fler notiser