Korsning i Harlem kan få namn efter Elijah Muhammad, svart islamsk ledare som hävdade att: ”vite mannen är djävulen”

  1 mars 2023, kl 09.24

  Enligt ett förslag, som kan komma att godkännas av New Yorks borgmästare Eric Adams, ska en korsning i Harlem döpas efter Elijah Muhammad, en svart separatist som ledde Nation of Islam, NOI, till sin död 1975. Förespråkade en separat nation för svarta amerikaner, och anklagades för antisemitisk retorik.

  Vid korsningen ligger en moské som drivs av Nation of Islam, där medborgarrättskämpen Malcolm X predikade innan han hamnade i konflikt med Muhammad, rapporterar Daily Mail. Här dödades också en polis av oidentifierade NOI-radikaler.

  Demokraten Kristin Richardson Jordan, rådsmedlem i Harlem, slår tillbaka mot de som kritiserat förslaget. ”Det är faktiskt inte okej att radera svarta ledare som inte är tilltalande för vita människor.” Demokraternas rådsmedlem Robert Holden, Queens, sa däremot att Muhammad var övertygad om att hans folk var överlägsna alla andra. ”Den vita mannen är djävulen.”

  David Carr, republikan från Staten Island: ”Han misslyckas med varje test vi kan tänkas lägga fram, baserat på dagens värderingar och åsikter, samt värderingarna och åsikterna från den tid då han levde och arbetade.”

   

   

  Fler notiser