James Bond, agent 007 med rätt att inte stöta någon? Ian Flemings böcker skuras inför nyutgivning, ska skona känsliga

    27 februari 2023, kl 13.39

    Det är inte bara Roald Dahls böcker som behöver ansas för att inte läsarna ska ta illa vid, också Ian Flemings James Bond-böcker ska rensas från eventuellt anstötligt språk. Det sker i samband med 007:s 70-årsjubileum, där alla Flemings thrillers, från ”Casino Royale” (1953) till ”Octopussy” (1966), ska ges ut på nytt.

    Ian Fleming Publications, förlaget som äger de litterära rättigheterna till Flemings verk, anlitar ”känslighetsexperter” för att se till att de 14 volymerna blir hyfsat politiskt korrekta, rapporterar The Sunday Telegraph. De nya versionerna innehåller en ansvarsfriskrivning som lyder: ”Den här boken skrevs i en tid då termer och attityder som kan anses stötande av moderna läsare var vanliga. Ett antal uppdateringar har gjorts i den här utgåvan.”

    Revisionerna baseras också på marknaden; i böckerna som ges ut i USA tonas sexscenerna ner. Samtidigt finns kommentarer som att homosexualitet är ett ”envist funktionshinder” kvar i romanerna.

    Det är ännu oklart om även böcker av till exempel William Shakespeare och Giacomo Casanova också ska saneras för att inte uppröra känsliga läsare.

     

     

    Fler notiser