Inkompetent tröttmössa till nämndeman sparkas – ålderstigen Södermalmsmoderat somnade tre gånger under förhandling

    25 februari 2023, kl 15.30

    Under en förhandling i förvaltningsrätten i Stockholm i slutet av augusti 2022 uppmärksammade rättens ordförande att en äldre nämndeman satt och blundade. Ordföranden sparkade till nämndemannen på foten, och han öppnade ögonen. Någon minut senare blundade han igen, vilket renderade honom en ny spark. Efter att ha somnat en tredje gång pausades förhandlingarna.

    Vid andra föredragningar ska personen i fråga ha visat ”stor oförståelse för vad han skulle ta ställning till” och ”ställt frågor som inte hade med målen att göra”. Två gånger ska han inte ha läst in sig på målen i förväg då datorn strulade. En gång var han sen, enligt uppgift på grund av ett stopp i tunnelbanan, rapporterar Mitt i Stockholm.

    Förvaltningsrättens sammantagna bedömning var att mannen var olämplig som nämndeman, och att han ”uppträtt på ett sätt som riskerar att skada förtroendet för den dömande verksamheten”. Nu har han avlägsnats från sitt uppdrag.

    Den äldre nämndemannen, som är bosatt på Södermalm i Stockholm och tillhör Moderaterna, säger själv att han bara blundat för att höra bättre när en kvinna talade med låg röst. Han bestrider även att han ställt frågor som inte haft med målen att göra.

     

     

    Fler notiser