Ericsson storvarslar 8 500 anställda för att spara nio miljarder kronor, varav 1 400 personer i Sverige

    25 februari 2023, kl 10.00

    Ericsson ska göra sig av med 8 500 anställda globalt, som en del av sin plan för att sänka kostnaderna, enligt ett memo som skickats till anställda och setts av Reuters. Även om teknikföretag har sagt upp tusentals anställda med hänvisning till ekonomiska förhållanden, så skulle detta vara den största uppsägningen som drabbat telekomindustrin.

    ”Sättet på vilket personalminskningar kommer att hanteras varierar beroende på lokal praxis i landet”, skrev Börje Ekholm, Ericssons vd sedan 2017, i meddelandet till personalen. ”I flera länder har personalminskningarna redan kommunicerats denna vecka.”

    Efterfrågan på Ericssons produkter och tjänster avtar på vissa marknader, och företaget har som mål att minska kostnaderna med nio miljarder kronor innan årets slut. 1 400 tjänster ska bort från Ericsson i Sverige, brett över alla enheter, efter avslutade förhandlingar med fackliga företrädare. Tanken är att nedskärningen ska genomföras med frivilliga avgångar, samt avslutade kontrakt med en mängd konsulter.

    Enligt det senaste bokslutet har Ericsson 14 500 anställda i Sverige, och 105 000 anställda globalt.

     

     

    Fler notiser