Världens sista Meccano-fabrik stänger – stigande råvaru- och energipriser orsaker till nedläggningen, enligt ägarna

  24 februari 2023, kl 14.15

  Första kvartalet nästa år stängs världens sista dedikerade Meccano-fabrik, ägt av Spin Master, belägen i franska Calais. Ägarna säger att efter mer än 50 år finns inget annat val än nedläggning, på grund av stigande råvarukostnader och allt högre energipriser.

  Fabriken öppnade 1959, och togs över av Spin Master 2014. Investeringar på 70 miljoner kronor sedan dess har inte räckt till för att få lönsamhet, och de 50 anställda har varslats om uppsägning. Förhandlingar med facket pågår.

  Lokala politiker är rasande över beslutet, och Calais borgmästare Natacha Bouchart kallade det ”extremt brutalt”. Hon säger till AFP att Spin Masters metoder ”inte var anständiga på något sätt”, och lokala myndigheter hade inte fått någon förvarning om nedläggningen.

  En Meccanomodell av Eiffeltornet byggd av Jan Myrdal såldes för nästan 10 000 kronor på auktion 2021. Foto: Halmstads Auktionskammare

  Meccano är i grunden ett mekaniskt system för att bygga modeller, något generationer av barn gjort sedan i slutet av 1800-talet. Jan Myrdal var en av dem, som beskriver i En Meccanopojke berättar hur det kunde gå till. Hans modell av Eiffeltornet såldes på auktion 2021 för nästan 10 000 kronor.

   

   

  Fler notiser