”Låt dem äta kålrot!” – kritik när Storbritanniens folkhälsominister värnar om inhemsk säsongsbetonad mat; tomatbrist

    24 februari 2023, kl 10.00

    Dåligt väder i Spanien orsakar brist på tomater och andra färskvaror i Storbritanniens stormarknader. Landets folkhälsominister, Thérèse Coffey, föreslår därför att man ska värna om inhemsk säsongsbetonad mat. ”Det är viktigt att vi vårdar de specialiteter vi har i vårt land”, sa Coffey till parlamentet. ”Många kan äta kålrot just nu, än att nödvändigtvis tänka på sallad, tomater och liknande.”

    ”Låt dem äta kålrot!” kom snart från Labour-parlamentarikern Ben Bradshaw, enligt The Guardian. Den prosaiska rotfrukten förknippas ofta med den tålmodige tjänaren Baldrick i den brittiska historiska tv-komedin Svarte Orm (Blackadder).

    Brexit-kritiker, som frågar sig om just kålrötter skulle vara frukten av uttåget från EU, började entusiastiskt skämta om tillståndet i nationen. En person twittrade ”101 maträtter med kålrot – timmar av kulinariskt nöje med din veckovisa kålranson!” Många andra muntra upptåg sprids flitigt.

    Efter en lavin med rotsaksskämt förnekar Downing Street att Brexit har något att göra med bristen på tomater och gurka. ”Det är upp till individen att bestämma vilken mat de vill köpa.”

     

     

    Fler notiser