Turkiet straffar media som rapporterat om brister i Erdoğan-regimens hantering av jordbävningskatastrofen

    23 februari 2023, kl 12.30

    Turkiets myndighet för press, radio och tv bötfäller nu tre tv-kanaler för deras bevakning av jordbävningen som dödade mer än 42 000 människor. Halk TV, Tele 1 och Fox får betala böter baserade på deras intäkter för januari, för att ha rapporterat om brister i regeringens insatser.

    De tre kanalerna är kända för att vara kritiska mot president Erdoğan, och Halk TV har starka kopplingar till det oppositionella Republikanska folkpartiet, CHP.

    Halk TV och Tele 1 får böta fem procent av intäkterna, Fox tre procent, säger İlhan Taşcı, medlem av tillsynsmyndighetens styrelse. De beordrades också att avbryta ett av sina dagliga program i fem dagar. ”Alla dessa straff var baserade på kommentarer och nyheter efter jordbävningen”, säger han enligt The Guardian. ”Vi lever i en tid då rapportering anses vara ett brott.”

    Turkiet antog i oktober förra året en lag som straffar spridningen av ”falska nyheter” med upp till tre års fängelse. Många utblottade familjer har kritiserat regeringen för att de inte lyckats hantera räddningsarbetet i samband med jordbävningen på ett ansvarsfullt sätt.

     

     

    Fler notiser