Livstidsdömd indisk mördarguru, vördad av miljoner följare, får permission för fjärde gången på tolv månader

  23 februari 2023, kl 10.44

  Den indiske gurun Gurmeet Ram Rahim Singh dömdes 2017 till 20 års fängelse för att ha våldtagit två av sina följare. Två år senare fick han livstidsstraff efter att ha mördat en journalist som avslöjade sexuella övergrepp mot kvinnor i guruns grupp.

  Singh, kallad ”blinggurun” på grund av sin extravaganta livsstil och förkärlek för diamanter, har en stor skara följare i och utanför Indien. Trots de hårda straffen har han fått permission från fängelset i februari, juni och oktober 2022, rapporterar CNN. Den 21 januari fick han en ny permission som löper fram till i början av mars. Friheten använder han för att predika på sociala medier och producera patriotisk musik.

  Det gör kvinnorättsförespråkare i landet upprörda. ”Se hur våldtäktsmannen ni släpper fri i samhället slår mot systemet”, sa Swati Maliwal, ordförande för Delhis kvinnokommission, på Twitter.

  Trots arten av hans brott har han kvar sina flera miljoner entusiastiska följare; Singh har stort inflytande och ses som en kulturell ikon och artist bland anhängarna. Han har medverkat i flera filmer, bland annat Guds budbärare, där han spelar en hjälte som räddar Indien.

   

   

  Fler notiser