Nya tåg för 2,7 miljarder kronor för stora för Spaniens tunnlar – transportministern och generaldirektör sparkas

  22 februari 2023, kl 08.33

  Spaniens transportminister och chefen för det statliga järnvägsbolaget Renfe har avgått efter att det framkommit att dussintals nya smalspåriga pendel- och medeldistanståg, beställda för två regioner i norra Spanien, var för stora för att kunna passera genom vissa tunnlar, rapporterar The Guardian.

  Även chefen för Adif, det statliga bolaget med ansvar för järnvägarnas infrastruktur, har avgått. Men avskedandena fortsätter uppröra de som är arga över den dåliga planeringen och förseningen. Premiärminister Pedro Sánchez säger nu att resorna på de drabbade järnvägsnäten är gratis tills de nya tågen kan tas i bruk, i början av 2026.

  Samtidigt har regeringen tidigare insisterat på att felen upptäckts innan något tåg byggts, och att ”inte en enda euro av spanjorernas pengar har slösats bort”. Uttalandet kan möjligen vara ett försök att hantera situationen inför regionala och kommunala val i slutet av maj, och ett allmänt val som ska hållas före årets slut.

  Situationen uppdagades i januari, tre år efter att Renfe tillkännagav en modernisering av trafiken. Kontraktet är värt 2,7 miljarder kronor.

   

   

  Fler notiser