Seattle första staden i USA att förbjuda kastdiskriminering – “få bevis för utbredd diskriminering”, enligt motståndare

    22 februari 2023, kl 15.00

    I går antogs en ny förordning i Seattle som följer liknande förbud mot kastdiskriminering vid amerikanska universitet, rapporterar BBC News. ”Kastdiskriminering sker inte bara i andra länder”, sa Kshama Sawant, den enda indiska amerikanen i Seattles kommunfullmäktige.

    Förespråkare säger att förbudet behövs för att förhindra att kastfördomar sprids i USA. Kampen ”är djupt förknippad med kampen mot alla former av förtryck”, sa Sawant. Hon har tidigare talat om sin uppväxt i ett övre kast-hushåll i Indien, och bevittnat den diskriminering som förekom.

    Åtgärden har motarbetats av vissa hinduiska amerikanska grupper, som säger att amerikansk lag redan förbjuder sådan diskriminering. Den Washington-baserade hinduiska federationen säger indiska amerikaner utgör mindre än två procent av delstatens befolkning. De säger vidare att det finns få bevis för någon utbredd diskriminering baserad på kast.

    En kast är en samhällsgrupp där man gifter sig inom gruppen, delar religion, kultur, traditioner, klädstil, livsstil och ofta yrke. Kastdiskriminering har varit förbjudet i Indien sedan 1948.

     

     

    Fler notiser