Mexikos tidigare säkerhetsminister knähund åt drogkartell, döms för att ha tagit emot tiotals miljoner kronor i mutor

  22 februari 2023, kl 14.15

  En före detta mexikansk polischef, Genaro García Luna, ansvarig för kampen mot narkotikahandlare, har dömts vid en amerikansk rättegång för sina band till Sinaloa-kartellen, rapporterar The Guardian.

  Federala åklagare i Brooklyn sa att han tog emot tiotals miljoner kronor i mutor från kartellen, som en gång drevs av Joaquin ”El Chapo” Guzman. I utbyte fick kartellens medlemmar skydd mot gripande, säker passage för kokainförsändelser och tips om kommande polisinsatser. En av åklagarna sa att kartellen inte kunde ha transporterat droger utan hans medverkan.

  García Luna, som flyttade till USA efter att ha lämnat sin tjänst, dömdes 2019 till livstids fängelse för narkotikahandel och mordkonspiration. Han säger sig vara oskyldig till de nya anklagelserna.

  Han är en av de högst rangordnade mexikanska tjänstemännen som någonsin anklagats för band till narkotikahandel. Han ledde Mexikos federala utredningsbyrå 2001–2005, och var minister för offentlig säkerhet från 2006. Arbetade nära med amerikanska narkotikabekämpnings- och underrättelseorgan.

   

   

  Fler notiser